Hidegvérrel - Hogyan készült


Egy rövid összefoglaló, egy kicsit bővebb kifejtése annak amit a werkfilmben is elmondunk. Amikor elsőnek megkeresett, minket Majka ezzel a klippel, már kiemelte, hogy egy akció filmet szeretne. Tele lövöldözéssel, tele akcióval, effekttel. Miért örültünk ennek? Mert évek óta a tarsolyunkban vannak ezek, de a nagy közönségnek nem tudtuk úgy megmutatni mint ahogyan mi szerettük volna. Egyszóval iszonyatosan örültünk. A bónusz az volt, hogy megbeszéltük, ez inkább film legyen, mint a jól megszokott klip.

Hiába készült már több tucat ilyen stílusú effekt általunk, muszáj volt valami újat prezentálni, hogy megmutassuk, mire számíthat.

Rögtön egy helyi erdőbe mentünk, összeszedtünk 2-3 Airsoft fegyvert, egy alap felszerelést, fénytechnikát és elindultunk letesztelni a legjobb beállításokat, technikákat.

Ennek eredményét prezentáltuk pár nappal később, Schmidt Petinek (gyártásvezető) és Majkának. Sikerült lenyűgözni őket.


Ezután már csak a sztori fixálása, egy rövid brief, mindkét napra egy diszpo hiányzott és készen is álltunk. Persze nem volt ilyen egyszerű de ez a része annyira nem izgalmas.

A terepszemlék során befotóztunk mindent. Lemértük mi hol lehet.

A legbonyolultabb jeleneteket felrajzoltuk, hogy biztosan ne essen ki kronológiailag semmi!

A végső jelenet váza

A tervezés után az első forgatási nap, nagyon jó hangulatban telt. Hibátlanul lement. Egy órás csúszásunk volt. A forgatásnál a legnehezebb körülmény a háttérben elhaladó esernyős emberek voltak, nagyon kellett figyelni, ha már az időjárás nem volt kegyes hozzánk, hogy ne legyenek a háttérben esernyős, esőkabátos emberek. A világítás szempontjából, fontos volt, hogy vissza tudjuk adni, a reggeli feelinget a képen. Szerencsére a srácok nagyon profin megoldottak mindent!

A második nap, már annál nagyobb kihívás volt. Több olyan jelenet is volt, amire nagyon ki volt számolva az idő. Számításainkat 2-3 órával toldottuk meg a végére. Izgalmas volt és nagyon fárasztó. Déltől másnap reggel 4-ig forgattuk a jeleneteket. De megérte!

A vágásnak úgy kezdtünk neki, hogy ez biztosan meglesz pikk-pakk. Nem is nagyon feszültem rá erre a történetre (-Peti, a vágó). Végül kiderült, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Kezdtem a szokásos nyersanyag leválogatással, ami kb. 8-10 órát vett igénybe. A feladatomat könnyítette, hogy a lövöldözős jelenetet Bence dolgozta ki, és az általa felépítette kb. 40 másodperces, ütemre szerkesztett nyers vágatot kellett nekem a klip addigi stílusához/tempójához még hozzáigazítanom, illetve kiegészítenem a lányok szexi pózolgatós pillanataival. Nah de ne rohanjunk ennyire előre!

A leválogatás befejeztével volt egy telefonbeszélgetés a rendezővel, aki elmondta, hogy az ő fejében hogyan is állt össze ez a kisfilm. A forgatást megelőzőleg volt bennem némi gyomorideg, mert nem éreztem a zene és a történet közötti kapcsolatot, de Majka megnyugtatott, hogy "minden f@sza lesz, ő már ezt látja maga előtt". Nem is nyugtalankodtam a forgatáson emiatt, ami nagyon fontos volt, hiszen így tudtam csak igazán 100%-ban ott lenni fejben és testben egyaránt. Szerencsére, mire oda került a sor, hogy az imént említett telefonbeszélgetéshez eljutottunk, az én elmémben is kikristályosodott a saját vízióm arról, hogy ez a történet miként kerülhet majd teljes szinkronba a zenével, annak ellenére, hogy a dalszöveg nem feltétlenül harmonizál a képen látottakkal. Meghallgattam a direktor gondolatait, aztán elmondtam, hogy én mit látok magam előtt, ő pedig szerencsére egy percig nem kötekedett, elfogadta az én megoldásomat.

A vágásnak két pontja volt, ahol azt éreztem, hogy valami kreatív/egyedi megoldással kell előrukkolnom (az összes többinél vitt minket a cselekmény). Az egyik ilyen márpedig rögtön a 10 másodperces intro rész volt. Reggel elkezdtem, és valamikor este 9 órakor álltam fel a géptől, amikor is azt tudtam mondani, hogy "Végre! Ez lesz az.". Személyes véleményem az, hogyha egy klip introja/outroja nem működik, akkor az az egész műnek megpecsételi a sorsát. Megemlíteném még itt, hogy a klipben többször is feltűnő piros-kék színek kombinációjával való játék ötlete ezen az első napon fogalmazódott meg bennem.

Az étterem jelenetet kidolgozva (először Essemm szájszinkronjai nélkül) körvonalazódott ki, hogy nagyjából milyen stílus fogja jellemezni úgy amblokk ezt a "kisfilmet". Sok stabilizált nyersanyagunk volt, de amint látható is a werk képeken, mi nagyon szeretjük a kézből forgatott képeket, és ez most sem volt másként. Az egészet megfűszereztem most annyival, hogy utólagosan digitálisan zoomoltam bele ezekbe az instabil snittekbe, ezzel is adva egy kis extra ízt ennek az egésznek. Az egyetlen komolyabb nehézséget ennél a jelenetnél az Indián leütése okozta, mert hogy a felvételek 90%-án egyértelműen látható volt, hogy Essemm keze és Indi arca között alaphangon volt úgy 20 centi távolság.

A 2. refrén volt a személyes kedvencem az egész klipben (A mexikói kopasz kivezetése a csomagtartóhoz). Ennek a forgatására több időt szántunk és így volt lehetőségünk átgondoltan, nyugodtan kidolgozni olyan szögekből is, amire egy kapkodós időbeosztás mellett talán nem is gondoltunk volna. Ez pedig megadta nekem azt a "luxust", hogy kedvemre válogathassak a jobbnál jobb snittek közül.

A maffia találkozó pedig az imént tárgyalt két bekezdésnek az egyvelege. Rengeteg beállításból lett rögzítve, és a stílusa nagyon hasonlít az étteremnél látottakéhoz (digit.zoom). A jelenet első háromnegyedében szükség is volt erre a zoomolásra, a tempósabb vágásokra, hogy a nézőket ne veszítsük el. Ezt segítették az utólagosan beillesztett Majka féle szájszinkronok is. És ... Durr! Vérfelhő, Ottó a vízben, a "főnök" szétfejelte az asztalt, az aranyásó kislány pedig levegőt alig kap. Itt érkeztünk el a klipnek azon pontjához, ahol határozott célunk volt, hogy úgy berántsuk a közönséget, hogy a végéig még csak véletlenül se akarjanak kilépni. Ezt a jelenetet próbáltam minél több kép egymásutánjával lezárni, hogy alig lehessen felfogni mi is történik éppen, ezzel is felerősítve a sokkhatást. Ezt követte a 3. refrén, ahol az imént említett hatást a képekkel és a végén látható robbanással próbáltuk elérni, így itt semmi extrát nem tudtam hozzá tenni vágásban.Az utolsó egyharmada a videoklipnek igyekezett végig dinamikus maradni. Itt bevetettünk Bencével mindent amit tudtunk. Összetettük amink van: a hatásos képeket, a pörgős vágást, és ami a legfontosabb : az utólagosan elhelyezett torkolattüzek, vérfröccsenések, golyóbecsapódások.

Utoljára hagytam annak a jelenetnek a bemutatását, ami számomra a legmeghatározóbb élmény volt az összes eddigi Majkának elkészítette munkáink közül. A vízbezuhanás.

Azonban! Nem csak a körülmények miatt volt ez izgalmas... . A helyszínbejárást megelőző napokban több videót is megnéztem YouTube-on, amikor is még nem tudtam semmit, hogy Petinek mi a története a Hidegvérrel-hez. Ezekben a klipekben többször is visszaköszönt 1-1 ilyen víz alatti snitt, és ekkor megfogalmazódott bennem a gondolat "..b@$$zameg..egyszer nekem is meg kell csinálnom ebből a saját verziómat!". Aztán nem is kellett sokat várnom erre, hiszen amikor a terepszemlén megláttam, hogy milyen tökéletes medence áll a rendelkezésünkre, nem hezitáltam túl sokat, rögtön bedobtam a srácoknak a víziómat. Az ötletet támogatták. Így már nem volt más hátra csak megoldani ezt úgy, hogy az ne keltsen "olcsó hatást", de mégse kelljen a fele büdzsét erre elpazarolni. Néhány napig nem jó irányba kutakodtunk vízalatti felszerelés ügyben, így már majdnem feladtuk a dolgot és készen álltunk rá, hogy GoPro-val forgassuk le ezt a történetet. Végül egy utolsó nekifutás során rájöttünk, hogy vannak itt egyszerűbb megoldások víz alatti forgatáshoz. A vízálló tokot beszereztük, a Decathlonba beszaladtunk egy súlymellényért, a rendező otthoni medencéjében volt módunk letesztelni, hogy működőképes lesz-e ez a móka.

És, hát... működött. A korábban említett intro mellett ez volt az a másik jelenet, ahol ki kellett találnom valami egyedi megoldást. És itt jött képbe a "kék-piros játék", amelyet a werk filmben jobban kifejtek, valamint, a sound design (!). Az igazság az, hogy a 8-10 atmoszféra hang hiányában, amit utólag itt elhelyeztünk, egészen biztosan nem tudtuk volna átadni azt a hatást, amit megálmodtunk. Ez a jelenetsor ékes bizonyítéka annak, hogy mennyire sokat számít 1-1 jól elhelyezett hangeffekt az adott klipben.

Ami a vizuális effekteket illeti, törekedtünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az effekteket a klipben. Azonban, amit mutatunk az minőségi legyen. A legnagyobb effekt a robbanás. Itt elsőnek előre legyártott robbanásokat szerettünk volna felhasználni, de itt nem találtunk olyat ami nekünk kellett volna. Így maradt a 3D. Egy pár nap próbálgatás és még 14 óra renderelés után, már kész is volt a megfelelő effekt.

A lövések sokkal egyszerűbbek voltak. Itt nagyon figyelni kellett, hogy minden lövés, kellő energiát tudjon átadni. Egy lövésnél mindent lehet utólag reprodukálni, hiszen a pillanat tört részéig látjuk. Azonban egy nagyon fontos dolog amit a helyszínen kell megoldani. A fények. Elsőnek erre egy stroboszkópot szántunk, ami jól is működött volna. Azonban, a forgatás közben jöttünk rá, hogy a fény kettévágta a képet és nagyon nem úgy mutatott mint mi vártuk. Nem értünk rá, így maradt az a megoldás, amit már a teszt során kitaláltunk. Egy fénycsövet forgattunk oda-vissza, mintha tüzet akarnánk gyújtani. Így tökéletes fényeket kaptunk. Eléggé olcsó megoldás. De néha ezek a legjobbak!

A legnagyobb kérdés volt végig, hogy mennyire engedhetjük meg hogy R-rated legyen a klip. Itt végig tervben volt egy B megoldás, egy úgymond gyerekbarát verzió, arra az esetre hogyha valamiért letiltaná a Youtube a filmet. De erre szerencsére nem volt szükség, így az örökké a mi agyszüleményünk lesz!


Összegezve nagy élmény volt. Sok új dolgot tapasztaltunk és tudtunk kipróbálni. Voltak stresszes pillanatok, de ez ilyenkor elkerülhetetlen, pont ettől szép ez.


175 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése